Tahograful digital

tahograf digital

Introdus de Uniunea Europeană pentru prima oară în 2002, tahograful digital a devinit obligatoriu pentru toate autoutilitarele fabricate după ianuarie 2006. Spre deosebire de predecesorul său analogic, tahograful digital oferă utilizatorului posibilitatea analizării datelor folosind calculatorul, precum şi o mai mare siguranţă a acestora întrucât sunt criptate şi nu pot fi modificate în niciun fel. Stocarea informaţiilor se face atât pe carduri cât şi în memoria internă a aparatului tahograf. Întrucât este complex, un tahograf digital are nevoie de un soft special pentru citirea şi interpretarea datelor. Acest lucru nu reprezintă însă neapărat un dezavantaj, întrucât, spre deosebire de tahograful analogic, care nu are nevoie de o soluţie software, tahograful digital permite o mai bună organizare şi arhivare a informaţiilor.

Cardul şoferului

Cardul de şofer trebuie utilizat de fiecare dată când conduceţi un autovehicul echipat cu tahograf digital. Pe card sunt înregistrate activităţiile detaliate ale şoferului. Cardul este eliberat de Autoritatea Rutieră Română, este unic pentru fiecare şofer şi are o perioadă de valabilitate de 4 ani.

Cum descărcaţi datele?

Datele din tahograful digital pot fi descărcate folosind cablul pe care îl primiţi împreună cu Tacho Manager şi introducând cardul companiei în primul slot al tahografului. Cardul şoferului poate fi descărcat introducundu-l în slotul nr. 2 al tahografului, pastrând cardul de companie în primul slot.

cablu descarcare tahograf digital

După descarcare, datele pot fi citie şi interpretate folosind un software precum Tacho Manager.

Când trebuie să descărcaţi datele?

Datele de pe cardul şoferului trebuie descărcate la fiecare 28 de zile. Datele din tahograful digital trebuie descărcate o dată la trei luni. Toate datele trebuie păstrate pentru o perioadă de minim un an, pentru eventualele controale ale autorităţiilor competente, conform legislaţiei în vigoare.